Sałatka letnia

Tak, tak wiem – znowu czerwona cebula i rzodkiewka, ale nic na to nie poradzę, że jakaś taka monotematycznośc ostatnio zagościła w mojej kuchni. Sałatka jest orzeźwiajaca i lekka, a ser feta doskonale komponuje się z ogórkiem. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych sałatek.

Przygotuj:

– Pół główki salaty rzymskiej
– Pół czerwonej cebuli
– 2-3 duże rzodkiewki
– świeży mały ogórek
– Ser feta (pokruszony, lub w kostkach)

Dressing

– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sól (może byc himalajska, ale niekoniecznie)
– świeżo zmielony czarny pieprz,odrobina tymianku, majeranku, bazylii, oregano i rozmarynu lub mieszanka przypraw włoskich
– Szczypta białego cukru do smaku

Sałatę porwij palcami na mniejsze kawałki, cebule i rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki, a ogórka w kostkę bez obierania go ze skórki. Następnie dodaj ser i przygotuj deessing. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i polej sałatę przed podaniem.

Smacznego!

salatka-z-serem-feta_przepisy-kulinarne_blog

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz