Cukinia w zalewie curry

Dziś czas na cukinie. Przepis znalazłam na http://www.doradcasmaku.pl/przepis/29263/cukinia-w-zalewie-curry.html i troche go zmodyfikowałam.

Przygotuj:

– 2.5 kg cukinii
– 7 szklanek wody
– 1.5 szklanki octu 10%
– 2 szklanki cukru
– 1.5 łyżki soli
– 2 czubate łyżki przyprawy curry
– 1 cebula
– liście selera
– po kilka ziarenek gorczycy na słoik (akurat tego składnika u mnie tymczasowo zabrakło, wiec zastapiłam go ziarenkami ziela angielskiego)

Wykonanie:

1. Cukinię myjemy, kroimy w słupki, lub ewentualnie kostke.
2. Z wody, octu, cukru, soli, curry robimy zalewę, którą zagotowujemy. W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy lub ziela angielskiego.
3. Następnie układamy cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.
4. Słoiki i zakrętki uprzednio wyparzyłam w piekarniku nagrzanym do 130 C przez 15 minut. Potem słoiki pasteryzowałam w garnku z pokrywką, do którego włożyłam na dno ściereczkę bawełnianą przez 15 minut. Garnek wypełniłam wodą do 3/4 wysokości słoików. Czas liczyłam od momentu zagotowania wody w garnku.

Smacznego!

img_20160731_192713110

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz