Pomysł na kurczaka z patelni grillowej

Przygotuj:

– 4 piersi z kurczaka

Marynata:

Składniki:

– 1/4 szklanki octu balsamicznego
– Sok z jednej cytryny
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 2 łyżki stołowe musztardy
– 2 łyżki stołowe brązowego cukru
– 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
– 2 ząbki czosnku zgniecione w prasce
– 1/2 łyżki stołowej oregano
– 1/2 łyżki stołowej rozmarynu
– 1/2 łyżki stołowej lubczyku
– 2 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie – można zastąpić mielonym tymiankiem)
– Sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

* W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj sól i pieprz.
* Oczyść piersi z kurczaka ze zbędnego tłuszczu i błonek, a potem osusz papierowym ręcznikiem.
* Przełóż je wraz marynata do torebki typu Ziplock i pozostaw w lodówce na ok. 1 godz.
* Rozgrzej patelnie gilowa do odpowiedniej temperatury. Zależnie od grubości piersi smaż je po ok.7-9 min. z każdej strony.

kurczak-z-patelni-grillowej

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz